Je fietst nu door het mooie dorpje Midwolda. Als je links en rechts kijkt ziet u prachtige oude panden staan. Twee verdienen aandacht in het bijzonder, namelijk de statige Blauwestadhoeve (Hoofdweg 156) en sierlijke Boerderij Hermans Dijkstra (Reinste Abednaweg 1).
Blauwestadhoeve
Deze boerderij heeft een oude oorsprong. In de late middeleeuwen was hier een boerderij, een zogenaamd voorwerk, van het Grijze Vrouwenklooster dat zich iets ten noorden van de huidige Hoofdweg bevond. Het klooster werd gesticht in 1259 toen het benedictijner (dubbel)klooster van Menterwolde overging naar de cisterciënzer orde. Die orde stond geen kloosters van mannen en vrouwen toe. Het mannenklooster werd verplaatst naar Termunten. De abt daarvan was tevens overste van het klooster in Midwolda. Het woord grijs verwijst naar de grijze pijen die cisterciënzer kloosterlingen droegen.
Het Grijzevrouwenklooster werd in 1569 geplunderd door de watergeuzen, waarna een deel van de nonnen naar het klooster Yesse (bij Haren) vertrok. Bij de Reductie werden de kloostergoederen in beslag genomen en moesten de overgebleven zes nonnen vertrekken.
De fundamenten van het kloosterterrein ten noorden van de Hoofdweg werden rond 1900 teruggevonden en in 1944 onderzocht door Albert van Giffen. Ze vormen tegenwoordig onderdeel van een akkerbouwperceel.
Links naar nog meer informatie
Boerderij Hermans Dijkstra
Deze Oldambtster boerderij is rond 1858 gebouwd. Het is een mooi voorbeeld van de zogenaamde Chaletstijl, een stijl die ontleend was aan de bouw van Zwitserse chalets, met veel houtwerk aan de gevel. De stijl is hier vooral herkenbaar aan de houten dakrand, die doet denken aan ijspegels. Het interieur kent ook decoraties in de latere art nouveau en art deco stijlen. De slingertuin voor de boerderij is weer in oude stijl teruggebracht.
De boerderij is in gebruik als restaurant, vergader- en trouwlocatie. Doorgaans kan men dan ook een kijkje nemen in het voorhuis dat is ingericht als museum: het interieur geeft een beeld van het leven en werken van een rijke herenboer rond 1900.
Op Open Monumentendag staat de boerderij in het teken van ‘living history: zo`n 65 vrijwilligers in historische kleding geven de bezoeker in en om de boerderij een beeld van het leven rond 1910. Bij de boerderij gebeurt van alles: de was wordt gedaan, koper gepoetst, groente gesneden en op het land wordt hard gewerkt. In het voorhuis van de boerderij zitten de rijke herenboeren met hun vrouwen en kinderen te genieten van al het moois om hen heen.
Links naar nog meer informatie